söndag 26 september 2010

Tankar och krysstack!

Nej då, jag har inte slutat blogga! Det har bara blivit några dagars uppehåll för att slicka såren och funderar över vad som kommer att hände de närmaste fyra åren!

SD får mycket media just nu och jag ska inte sticka under stol med att jag känner en viss oro vad de ovissa riksdagsresultatet kommer att resultera i.

Däremot känner jag inte lika stor oro för den kommunala politiken. Det är bara att titta på vad SD åstadkommit, eller kanske snarare inte åstadkommit, under den senaste mandatperioden. Den totala avsaknaden av en egen kommunalpolitik eller ens synpunkter på andras har talat sitt tydliga språk. Nu kommer visserligen två nya representanter in i fullmäktige så det ska bli mycket intressant att se hur det kommer att göra någon skillnad.

Till sist vill jag tacka alla som kryssade mig i såväl kommunalvalet som i riksdagsvalet!

Och JA - bloggen kommer att leva vidare även under denna mandatperiod!

/Matz

tisdag 21 september 2010

Sista fullmäktige för mandatperioden 2006-2010

Så var mandatperiodens sista fullmäktige avslutat. En transportsträcka!

Ordförande Jessica Vilhelmsson passade på att tacka för sig och tackade också dem som inte kommer att sitta kvar nästa mandatperiod.

Från oss är det bland annat ålderspresidenten Rolf Jönsson som kliver av fullmäktige. Rolf har ju dessutom varit finanskommunalråd i början av 90-talet! En förlust för oss i fullmäktigegruppen. Vi hoppas att han inte slutar med politiken helt i alla fall!

Nu samlas vår grupp i fullmäktige för lite samkväm med fika och lite snack. Vi är nog många som, så här någon dag efter den totala tomheten som måste få prata av oss. Stämningen är i alla fall något bättre än i söndags kväll!

/Matz

måndag 20 september 2010

Sanningens morgon!

Vaknar upp efter en lång natt med många tankar. Vad gjorde vi fel? Hur och vad kunde vi gjort annorlunda? Hur kommer resultatet att påverka vår framtid?

Det är många frågor som snurrar i huvudet. Frågor som kommer att besvaras - vissa snabbare än andra.

En sak är i alla fall klar och det är att vi inte nått ut med vår politik eller att vi varit tillräckligt tydliga med skillnaden mellan blockens politik.

Nu ser det ut som om vi tappar 2 mandat, men vi gör det till Mp. Det borgerliga blocket tappar 1 mandat totalt sett (varav C tappar 4 medan M tar 3) och SD tar ytteligare 1.

Ytterligare fyra år i opposition är ju inte vad vi hoppats på, men nu är vi där och måste se till att göra det bästa möjliga av det.

Kampen för ett rättvisare Enköping får inte stanna upp pga valförlusten!

/Matz


söndag 19 september 2010

Valvaka del 1

Nu har jag landat i rugbyklubbens lokal där vi kommer att hålla vår valvaka tillsammans med V och Mp. Storbilds-TV med valresultat, god mat och dryck och trevligt sällskap. Pricken över I:et blir ju förstås valseger!

/Matz

Åt vilket håll blåser det?

När man satte upp fingret vid vallokalen i Bergvreten kändes det som tydliga vänstervindar. Varma och sköna som känns ända in i hjärtat!

Vet inte hur många som kommit fram och tagit mig i hand, dunkat mig i ryggen och lagt en trygg hand på min axel och i förtroende berättat hur de ska rösta!

Det kommer att bli spännande i kväll - var så säker!

/Matz

lördag 18 september 2010

Politik är att stå upp för sin ideologiska tro!

Urban Wahlberg (C) beskyller mig för att felcitera honom och att jag inte kan skilja på sak och person!

1. Jag skrev ordagrant ner det du sa på mötet i Rombergaskolans idrottshall just för att jag och många med mig reagerade starkt på din syn på arbetslösa. Vi var många som satt och lyssnade och lika många som hörde vad du sa. Så nej, du är inte felciterad!

2. Jag har inte sagt något om dig som person utan kritiserat den människosyn du och dina alliansvänner står för. Om du tar kritiken mot den politik du företräder personligt är det upp till dig, men som politiker måste du ju kunna stå upp för den ideologi du anammat!

Att man som politiker i debatter ibland uttrycker sig på ett sätt som man i efterhand ångrar händer ibland. Då måste man också vara beredd på att bli kritiserad - antingen av sina politiska motståndare eller av media. Till och med av medborgare!

Det är i denna politiska verklighet man måste förstå att inte ta kritiken personligt så länge man står upp för sin ideologiska ståndpunkt!

För den som är intresserad av vad jag EGENTLIGEN skrev går det bra att läsa insändare här på bloggen under rubriken"Rösta är en rättighet"!

/Matz


fredag 17 september 2010

Hur trovärdig är Johan Örjes (C)?


I dagens EnköpingsPosten blir jag beskylld av Johan Örjes (C), ordförande i nämnden för förskola och grundskola, för att ge en skev bild av elevers resultat i Enköpings skolor (lilla urklippet).

Detta grundar Örjes på att jag redovisat att Enköping rasat i Lärarförbundets ranking. Lärarförbundet i sin tur plockar siffrorna från Skolverket!

I samma tidning kunde man också idag läsa en artikel om att antalet elever som inte når kraven till nationella programmen på gymnasiet och antalet elever på individuella programmet har ökat i Enköping (stora bilden).

Är detta också felaktiga siffror, är frågan man måste ställa till Johan Örjes då? Siffrorna kommer även i detta fall från Skolverket!

Örjes pratar också om en "medveten politik" från alliansens sida. Om det här är resultatet av denna medvetna politik så bevare oss för att det blir forsatt moderattledd majoritet i Enköping.

Nu kan jag ju inte annat än ifrågasätta Örjes trovärdighet när han gång efter annan uppenbarligen inte har koll på läget och verkligheten. Man bör nog akta sig för att beskylla andra för att ge skeva bilder av densamma om man själv inte har ordentligt på fötterna.

Rösta S på söndag - för en rättvisare skola helt enkelt!

/Matz

torsdag 16 september 2010

Sveket - del 2

För att förstå detta blogginlägg måste man ha läst bloggaren Klamydiabrevets berättelse om sin sjuka och utförsäkrade mamma.

På bloggen har drygt 400 kommentarer lagts in det senaste dygnet - de flesta med empati och förståelse!

Sen finns det såklart de som väljer att blunda för vad det egentligen handlar om. Eller vad sägs om:

"Det jag undrar är vad ni ska skylla allt elände på om det blir rödgrön regering.
för tro mig, elände fanns under hela sossarnas tid också, och lär fortsätta att finnas för en lång lång tid framöver också.
Ni kan inte skylla allting på alliansen hela tiden.
Regeringen ger riktlinjer till FK, FK tar besluten.
Vilka har satt upp FK?? Inte moderaterna.
Sök inte alltid syndabocken för allt elände i moderaterna.
Det ni har att komma med är snyfthistorier åt höger och vänster, men inget belägg för att en röd regering skulle göra något åt detta. Eller någonsin gjort detta.
2005 satt sossarna...BTW.

(Och nej, detta betyder inte att jag är kall och inte har någon medkänsla. Alla som röstar blått är inte egoistiska, känslokalla människor utan hjärta i kroppen. Världen är inte svartvit. Det finns miljarder med färger)"

Mitt svar till denna person blir:

Nej, det är sant att världen inte bara är svart eller vit, men Sverige är just nu bara fyra nyanser av blått!

Förstår inte hur du, efter att ha läst denna berättelse ur verkligheten, har mage att prata om "snyfthistorier". Den blå människosynen lyser igenom igen!

Ja, det är sant att sossarna satt i regeringsställning 2005, men det var inte vi som gjorde dessa förändringa i sjukförsäkringssystemet, som tvingar ut sjuka människor till än mer lidande och fattigdom.

"Regeringen ger riktlinjer till FK" skriver du och menar att FK tar besluten. Du sätter verkligen fingret på problematiken. Riktlinjerna säger just att alla sjuka ska utförsäkras och matchas mot arbetsmarknaden - oavsett sjukdomsbild!

Den moderatledda alliansen jagar spöken. Först var det "slöa bidragsberoende som utnyttjade systemet", sen var det dags för "bidragsfuskande föräldrar som var hemma för vård av barn" och slutligen ger man sig på sjuka människor. Allt för att finansiera sina skattesänkningar!

Sådana kommentarer får inte stå oemotsagda! För om vi inte säger ifrån nu kommer fler mammor att drabbas om de fyra nyanserna av blått får fortsätta jaga spöken för att de rika ska bli rikare!

På söndag kan vi göra skillnad för ett samhälle som bryr sig om människan och inte bara siffrorna i statistiken!

Rösta S på den 19 september!

Ännu en insändare...

Skickade in en insändare till EP i förrgår, men var ganska övertygad om att den inte skulle komma med. Döm om min förvåning när jag öppnade dagens tidning och fick läsa följande:

Rösta är en rättighet

Under en politikerdebatt om och i Romberga fick vi åhörare härom kvällen höra något som fick oss att baxna. Är det månne det ”nya” Centerpartiet som följer i de ”nya” Moderaternas spår?

Följande människosyn presenterades av nummer ett på centerlistan till fullmäktige Urban Wahlberg:

”Det är bättre att exploatera grusplanen i Romberga så att det skapas nya jobb för unga, som de 45 som Max inneburit. Vi kan inte bevara grusplanen för att arbetslösa ska kunna hålla till där på dagarna.”

Vid Wahlbergs sida satt Folkpartiets representant Börje Isaksson (nr 3 på listan), som kom med följande genialiska lösning på problematiken med den ökade trafiken på Sämskarbogatan och föräldrars rädsla och oro för att släppa ut barnen på grund av detta:

”Reclaim the street – låt barnen leka på gatan!”

Är det den människosynen och den politiken vi vill ska råda de kommande fyra åren?

Inte om jag får välja - och det får jag tack vare en av våra viktigaste rättigheter!

Din framtid avgörs på söndag! Rösta (S)!

/Matz

onsdag 15 september 2010

Läs, begrunda och rösta!

Fick ett tips om en blogg ikväll. Snabbt klickade jag på länken och började läsa en berättelse ut verkligheten.

En berättelse som fick det att knyta sig i magen på mig. En berättelse som fick mig förbannad.

En berättelse som stärkte mig i min ideologiska grundsyn och som bekräftade min åsikt om den moderatledda alliansens människosyn!

På söndag är finns det möjlighet att välja framtid. För dig som inte bestämt dig för hur du ska rösta vill jag uppmana dig att läsa det jag redan läst:

SVEKET av bloggaren på Klamydiabrevet!

Läs detta och gå sedan och rösta på söndag!

/Matz

RÖDGRÖNT

IG för alliansens skolpolitik

Här kommer den utlovade insändaren som publicerades i EP idag!

Att skolan samt barn- och ungdomsfrågor ligger mig varmt om hjärtat är väl vid det här laget väl känt. Mina insändare är ofta riktade mot de orättvisor vi ser i Enköpings skolor idag och med förklaringar på hur vi Socialdemokrater vill komma till rätta med dem.

Även på min blogg är det dessa frågor som förekommer mest frekvent. På ett av mina senare inlägg visar jag på hur alliansen både i riket och lokalt tittar mer på siffror i statistiken än på människorna, i detta fall barnen, bakom siffrorna.

Ordförande i nämnden för förskola och grundskola Johan Örjes (C) har vid några tillfällen beskyllt mig för att fara med osanning och så även i denna fråga. Han försöker också påvisa att den moderatledda skolpolitiken i Enköping har gett positiva effekter. Eller som han själv uttrycker det i en kommentar på min blogg:

Utvecklingen är också i huvudsak positiv - i de fall den går att mäta.”

Så var vi då där igen! Mätbarhet i siffror är viktigast för alliansen. Hur barnen känner, mår och ges möjligheter att lyckas i vardagen är sekundärt!

Därför måste det ha kommit som ett slag i ansiktet på Johan Örjes och övriga företrädare för den moderatledda skolpolitiken när EP den 9 september presenterade siffror där Enköping tappar placeringar i Lärarförbundets ranking. Från plats 183 till 224 – av Sveriges totalt 290 kommuner.

Detta måste till och med av sifferivrare ses som ett underbetyg – eller rentav IG!

Socialdemokratisk politik står för ett rättvisare samhälle, ett rättvisare Enköping med en rättvisare skola där människor, såväl barn som vuxna, är viktigare än siffror i statistiken!

/Matz

tisdag 14 september 2010

Valarbete del 5

En lång dags färd mot natt! Nu väntar valledningsmöte i Folkets Hus kl. 20.00.

Måste tillstå att det varit en på många sätt givande dag med många intressanta möten med människor.

Ett speciellt tack vill jag rikta till eleverna på Bergvretenskolan och Västerledsskolan som ställde många bra och genomtänkta frågor och för flera spännande samtal. Vi pratade väldigt mycket skola, men kom också in på en hel del annat.

Innehållet i alla samtal jag haft under dagen har verkligen varierat. Det mest spännande var nog trots allt när jag fick stå upp för min ideologiska ställning. Det är precis de samtalen som är så viktiga där vi kan visa vad vi i grund och botten står för och där trygghet, jämlikhet och solidaritet är självklara ståndpunkter.

Det är också viktigt att vi står för att värlfärden måste få kosta och att vi har ett gemensamt ansvar. Då pratar vi inte bara om välfärdens kärna som den moderatledda alliansen gör. Vi Socialdemokrater står välfärd på riktigt!

Precis innan jag gick från torget fick jag en uppmaning från en medborgare, som menade att vi skulle ta bort parkeringsavgifterna i Enköping. Kan man klara av det i grannkommunerna ska man väl kunna göra det här också, menade han. Mitt svar blev:

Jag håller med! Det är bara att välja - mer skattesänkningar eller fri parkering i Enköping! Fyra år till med Moderat politik handlar precis om det - skattesänkningar innebär höjda avgifter. Det man förlorar på gungorna tar man igen på karusellerna.

Valet är ditt den 19 september!

/Matz


Valarbete del 4

FestiVal med Radio Uppland håller fortfarande på, men Helena har gjort sitt och som vanligt var hon helt suverän! Tydligt och klockrent hela vägen och om inte vårt politiska budskap når ut när Helena pratar vet jag inte hur vi ska göra!?

Anna Wiklund däremot lyckades beskylla en frågeställare för lögnare när denne menade att gamla måste få komma ut oftare! Tja, vad ska man säga!?

/Matz

Valarbete del 3

Ännu mer skolungdomar och en del spännande samtal. Samtal om allt från skola, betyg och fler vuxna i skolan till Sverigedemokraterna och integrationspolitik.

Ännu fler samtal med väljare - några redan övertygade medan andra vill ha råd och vägledning.

Nu börjar FestiVal sända på Torget i Enköping. Det kommer att bli debatt mellan partierna och vår representant är såklart Helena. Har du möjlighet att komma hit så gör det annars kan du lyssna på Radio Uppland!

LO-bussen är här och de har ställt upp sitt tält hos oss. Trevligt! Dessutom har vi riksdagskandidat Pyry Niemi på besök också!

/Matz

Valarbete del 2

Fullt ös i valstugan direkt från start. Fullt med vetgiriga skolungdomar som ställde kloka frågor. Förhoppningsvis tyckte de att jag hade kloka svar ;)

Sveriges Radio står på "farthindret" (lilla scenen) och ska ha politikerutfrågning i eftermiddag. TV4 Uppland går runt bland stugorna och ställer frågor.

Mitt i allt detta brygger vi kaffe och samtalar med människor som väljer att besöka vår valstuga. Många intressanta samtal och nutid och framtid! Bland annat diskuterade jag LAS med en besökare. Tyvärr kunde jag inte med 100 procentig säkerhet svara på hans fråga, men som tur är har vi ju ett nära samarbete med facket och jag vet att jag och framför allt frågeställaren kommer att få hjälp av dem under dagen.

Nu blir det en snabb lunch innan det är dags för valstugan igen!

/Matz

Valarbete del 1

Dagen började kl. 05.15 för mig. Uppe med tuppen, en snabb frukost och sen vidare till Resecentrum kl. 06.00 för att möte väljarna med ett äpple och information om välfärd och tågskatt!

Otroligt roligt att möte så många människor som redan har röstat och som kommer att rösta på oss. De allra flesta tog också emot både frukt och information.

Tråkigt bara att Moderaterna, trots överenskommelser mellan samtliga partier om att vi ska ha varsina dagar på Resecentrum, struntade i överenskommelsen och stod och delade ut eget material. Men det är väl ganska talande för hur Moderaterna ser på hur ett rättvist samhälle ska se ut - så länge de får som de vill!

Nu blir det någon timmes vila för att vid 11-tiden bege sig ner till torget och valstugan. Mer information om det längre fram!

/Matz

måndag 13 september 2010

Ska man skratta eller gråta?

Det blev en spännande och intressant kväll i Rombergaskolans idrottshall dit Vänsterpartiet bjudit in till politikerdebatt om just Romberga.

Det hela inleddes - eller ska vi säga skulle ha inletts - av folkpartiets representant i panelen Börje Isaksson. Tydligen blev Börje något överrumplad över att han skulle yttra sig under debatten. Det som nådde oss åhörare var något otydligt om kommunikationer i kommunen, generella lösningar och inga nödutryckningar? Raka och tydliga besked från folkpartiet som vanligt :)

Övriga representanter för alliansen var Urban Wahlberg (C), Bosse Reinholdsson (Kd) och Markus Lundquist (M). För de rödgröna var det Magnus Ahlkvist (V), Magnus Westerlund (Mp) och självklart vår egen Helena Proos!

Rödgrön enighet och gemensamma ståndpunkter präglade debatten, medan det var otroligt spretigt i alliansen. Eller vad sägs om:

"Det måste vara kommunen som driver fritidsgårdar!" Börje Isaksson (Fp). Jag överdriver inte när jag påstår att både Markus och Urban höll på att trilla av respektive stol då.

Urban (C) vill satsa på en miljöprofil medan Markus (M) anser att vi har ett överflöd av grönområden i kommunen.

På frågan till alla politiker vad man ansåg om Romberga svarade Helena med att det är en fantastisk stadsdel där de boende trivs och är stolta. Markus (M) kontrade med att tycka att det var en fin skola vi var i - efter att ha sett insidan av idrottshallen.

Det blev en het debatt om trafiken på Sämskarbogatan, exploateringen av grusplanen och nyttjandet av näridrottsplatsen.

Grusplanen är en viktig samlingsplats för de boende i Romberga och då kanske i första hand för barn och ungdomar. Tyvärr har den nya gatan förbi Max gjort att trafiken ökat och föräldrar därför inte vågar låta sina barn vara ute som förr.

I den här delen av debatten kläcktes nog kvällens mest klockrena kommentar av Börje Isaksson:
"Reclaim the street - låt barnen leka på gatan!"

För det första - hörde inte karl'n att trafiken ökat i Romberga och gatorna inte är trygga att korsa för gående. För det andra - Reclaim the street var en organisation som stod för våldsamma demonstrationer och omfattande vandalisering. Börje Isaksson kan bli en tillgång i valrörelsen - för oss!

Belysningen - eller rättare sagt avsaknaden av densamma - på näridrottsplatsen menade Urban Wahlgren att han inte visste något om och att det var konstigt att detta inte var löst. När det påpekades att detta diskuterats sedan näridrottsplatsen togs i drift och att fritidsnämnden styrs av en centerpartistisk ordförande såg Urban ut som ett frågetecken och kom sig inte ens för att svara.

Lika frågande såg Bosse Reinholdsson ut! Han påstod att han inte kände till att skolan nyttjar näridrottsplatsen fram till kl. 18 på vardagarna och när han bemöttes med att även detta diskuterats sedan platsen togs i drift blev det fågelholk där också!

När det gäller exploateringen av grusplanen var det Urban Wahlgren (C) som uttryckte sig på ett sätt som fick fler av oss åhörare att rygga tillbaka:

"Det är bättre att det skapas arbetstillfällen, exempelvis de 45 jobb som Max har inneburit. Vi kan inte bevara grusplanen för att arbetslösa ska kunna hålla till där på dagarna."

Den borgerliga människosynen blev plötsligt väldigt tydlig!

Det var som sagt också väldigt tydligt denna kväll hur eniga de rödgröna är i sin politik medan det moderatledda blocket spretar åt alla möjliga håll.

Hur de ska få ihop en allians är svårt att förstå när de fyra partierna under kvällen inte presenterade en enda punkt där alla var överens.

Jag ser verkligen fram emot måndag morgon när vi vaknar med en ny majoritet i Enköping som står för enighet i politiken och för ett rättvisare Enköping helt enkelt!

/Matz

Sista veckan!

Sista veckan och den riktiga valspurten har dragit igång!

Ledig förmiddag från jobbet har inneburit en del arbete med annonser, trycksaker och affischer. Det är inga problem att fylla de "lediga" timmarna med innehåll ;)

Morgondagen kommer jag att ägna helt och hållet till valarbete. Det kommer att börja redan 06.00 på Resecentrum där vi ska dela ut flygblad och äpplen till tågresenärerna med besked om våra satsningar på kollektivtrafik, tåg och miljön.

Därefter ska resten av dagen tillbringas i valstugan på torget. Hoppas så klart på bra väder, men framför allt på många intressanta samtal!

Nu kör vi ända in i kaklet! För ett rättvisare Enköping helt enkelt!

/Matz

lördag 11 september 2010

Till minne av Anna Lindh

Sju år har gått sedan den fruktansvärda dagen, som för alltid kommer att vara en dag fylld av sorg samtidigt som det blir en uppmaning att kämpa för tryggehet och rättvisa.

Även i år kommer jag att åka ut till Grillby för att tända ett ljus och ställa det i Anna Lindh's park.

Anna Lindhs Minnesfond instiftades för att hedra Anna Lindhs minne och för att visa att våldet inte får övervinna tron på att man genom fredliga medel och demokratiska kanaler kan påverka. I sin politiska gärning visade Anna Lindh prov på envishet och mod. Hon trodde verkligen på möjligheten till förändring via enträget politiskt engagemang.

/Matz

torsdag 9 september 2010

Tummen ner för Enköpings skola

Idag presenterade EnköpingsPosten resultatet av Lärarförbundets ranking för bästa skolkommun. I den har Enköping rasat från 183 till 224.

Med tanke på det jag skrev om på bloggen för någon dag sedan om "Människan viktigare än statistiken" och den kommentar jag fick från Johan Örjes (C) så var det bara på sin plats att jag skickade in en insändare som spinner vidare på ämnet.

Självklart kommer den att presenteras i sin helhet här på bloggen så snart den publicerats i lokaltidningen!

Håll ut!

/Matz

onsdag 8 september 2010

Skoldebatt i TV4 - med han Björklund...

Ylva Johansson ägde debatten om skolan i TV4:s Kvällsöppet Valspecial.

Bara hur hon visualiserade barns vardag mitt framför ögonen på utbildningsminister Björklund. Han såg ut som ett frågetecken när Ylva visade på vilka olika förutsättningar barn har - nyckelbarnet som ingen tar emot när han/hon kommer hem, barnet som vet att det finns en alkoholpåverkad förälder som måste tas om hand eller som man måste gömma sig för. Ylva var tydlig som vanligt!

Lite längre fram står Björklund och kläcker ur sig:

"De elever som stör och stökar i skolan måste bekämpas för att de elever som har det svårt ska kunna få hjälp!"

Snacka om att vara långt ifrån verkligheten och inte förstå hur det egentligen ser ut. Man börjar undra om Björklund varit ute i den verklighet att ansvarar för - skolan!? Att han ska ha gått där själv en gång i tiden är svårt att tro!

De elever som stör och stökar ÄR ju de som verkligen behöver hjälp! Att de stör och stökar är ju en signal på att något inte är rätt och ett rop på hjälp.

Gör svensk skola en tjänst den 19 september. Rösta bort Björklund! Lägg din röst på mer resurser till skolan - inte mer skattesänkningar!

/Matz

tisdag 7 september 2010

Grillbytankar om framtiden

Tillbringade gårdagskvällen i Grillbyskolans matsal för att diskutera Vision 2030. Vi var ett tjugotal personer som satt några timmar och bollade tankar och idéer om framtiden. Den yngsta deltagaren var 6 år och den äldsta 88!

Det diskuterades allt från infrastruktur och järnvägsknutar till nya bad och ädelfiskvatten.

Oundvikligen gjordes så klart många nedslag i nuläget med inriktning på mer snabba lösningar så som farthinder och hastighetsbegränsningar, men även berättelser om hur det var förr i samhället - ett levande torg med post och affärer samt självklart när tåget stannade vid stationshuset.

Vid bordet där herrarna bar åldern med stolthet kom vi in på min egen koppling till Grillby och det visade sig att man kom ihåg både min far och hans farföräldrar, som bodde i Grillby första hälften av förra seklet.

Det var som sagt en spännande kväll med tankar som nu ska sammanställas och presenteras för KSAU tillsammans med resultaten av övriga Open Space-möten som genomförts.

Kvällen skönaste kommentar kom i infrastrukturdiskussionen och som är väldigt tänkvärd:

"Bästa stället att bo för att komma härifrån är Skolsta!"

Sug på den...

/Matz

söndag 5 september 2010

Citat eller ideologi?

Var och en efter förmåga, åt var och en efter behov!

Ett begrepp som Mona Sahlin använt sig av vid ett flertal tillfällen och som nu utpekas vara ett citat av Karl Marx av bland annat Aftonbladets Peter Kadhammar. Kadhammar får också medhåll från ett antal intellektuella och menar också att detta är "definitionen av den kommunistiska utopin".

Jag har personligen hört Mona Sahlin använda sig av den här frasen vid två tillfällen - distriktskongressen 2009 och vid den senaste partikongressen. Och precis som Mona rös när hon hörde Olof Palme använda uttrycket kände jag när hon använde det.

För mig handlar det om att alla som kan ska vara med och bidra till välfärden för att alla som har behov ska kunna få dem tillfredsställda. Det innebär att jag bidrar så länge jag jobbar, men ska också kunna ta del av det när jag behöver. Blir jag sjuk ska sjukförsäkringen vara min trygghet. Blir jag arbetslös ska arbetslöshetsförsäkringen garantera en grundtrygghet.

Att detta skulle från början vara en kommunistisk tanke må så vara, men den stämmer mycket väl överens med socialdemokratisk ideologi om trygghet och solidaritet.

Därför är det för mig en självklarhet:

Var och en efter förmåga, åt var och en efter behov!

/Matz

torsdag 2 september 2010

Människan viktigare än statistiken

Så här säger Göran Hägglund (KD) om det beslut han varit med om att driva igenom som utförsäkrade sjuka människor:

"Hela den här processen har gjort att Sverige har gått från att ligga i topp när det gäller antalet sjukskrivna till att ligga strax under genomsnittsnivån i Europa. Och det är naturligtvis där vi ska vara."

Ännu en gång visar detta på att den moderatledda alliansen, oavsett om det gäller lokalt i Enköping eller i riket, fullkomligen skiter i människan och bara ser till statistik.

Siffror på pappret är viktigast för borgerligheten i allt! Det gäller hur Enköping ligger till i näringslivsrankingen eller vad gäller lärartäthet. Siffror är viktigast och man struntar i människan.

Enligt siffrorna finns det inga fattiga i Sverige säger Solveig Zander (C) och blundar för den verklighet som allt för många lever i.

Det är 90 % av Enköpings elever som trivs bra i skolan och som får rätt hjälp säger Johan Örjes (C) och blundar för de drygt 400 elever som inte får chansen att lyckas eller får det stöd de har rätt till.

Det är den människosynen de styrande såväl i riket som i Enköping står för. En människosyn som gör att klyftorna i samhället ökar!

Jag vill ha ett rättvisare samhälle, ett rättvisare Enköping där människan är viktigare än en siffra i statistiken!

/Matz

onsdag 1 september 2010

S står för trygghet och möjligheter

Under rubriken ”M står för rättvisa och valfrihet” skriver Markus Lagerquist (M) i EP 26 augusti om hur han som nioåring grät för att han inte fick gå i samma klass som sin bäste vän.

Gråten delar han förmodligen med många elever i den svenska skolan idag, men det är en gråt som för deras del beror på helt andra saker.

Lagerquist skriver också att han och den moderatledda majoriteten värnar skolan samt står för trygghet och rättvisa.

Då faller det sig naturligt att ställa ett antal frågor:

Hur värnar man skolan och elevers trygghet när man ger sitt stöd till en utbildningsminister som propagerar för elitism och därigenom också ger sitt stöd till att öka klyftorna i samhället?

Hur skapar elitklasser valfrihet för elever som inte passar in i den moderatledda alliansens mall och människosyn?

Det är just på grund av denna människosyn som jag verkligen kan hålla med om att ”utanförskapet synliggjorts” under denna mandatperiod! Ett utanförskap som kommer att växa med fortsatt moderat styre!

Hur värnar man skolan när drygt 400 elever i Enköping inte känner att de får det stöd de har rätt till?

Flertalet av dessa barn gråter med största sannolikhet ofta. Inte på grund av att de inte får tillbringa sina skoldagar med sina vänner, utan på grund av att de inte ges möjligheter att lyckas.

Var är tryggheten och rättvisan för dessa barn?

Elevers behov måste tillgodoses och insatser måste sättas in tidigt. Vi måste ge barn möjligheter att lyckas och inte känna sig misslyckade.

Ett elitistiskt synsätt är inte en lösning, snarare ett problem som skapar fler problem.

Varje elev har rätt till kunskap och ska ges möjlighet till goda resultat utifrån sina förutsättningar.

Trygghet skapas genom att barn blir och verkligen känner sig sedda. Därför måste antalet vuxna i skolan öka.

Vi Socialdemokrater vill satsa mer resurser för att få en skola som präglas av just trygghet och möjligheter för varje elev. En satsning för en rättvisare skola i Enköping helt enkelt!

/Matz

AddThis

Share |